Džudo kup „Novi Beograd 2017“, Šumice 01.04.2017.g.

Podeli sa prijateljima

Ove godine na ovom turniru naš klub nastupio je sa osmoro takmičara, u tri uzrasne kategorije: mlađih poletaraca, poletaraca i mlađih pionira.

Ostaje i jedna velika primedba na račun organizatora. Naime, zbog velikog broja dece koja su se takmičila, odlučeno je da nema repasažnih borbi, a sam kriterijum suđenja je toliko pooštren da su skoro svaki kontakt tela sa podlogom sudili kao vaza waza ari, pa makar i dete selo na strunjaču prilikom bacanja od strane protivnika, a nešto više od toga suđeno je ipponom. Ovakvo suđenje će pojedinoj deci ostaviti loš utisak za buduća takmičenja i sećanje na takmičenje gde bi trebalo da se razvijaju fer plej borbe i druženja dece u duhu džudoa.

U mlađim poletarcima nastupao je Savić Sergej (do 28 kg.), koji je pokazao veliku želju, ali dosta brži od njega je bio Ilić Siniša iz beogradskog „Partizana“, prvi je napravio ulazak i bacio Sergeja na waza ari. Sergej je pokušao da poravna rezultat, ali u toj borbi oko ulaska Sergej je pokušao da baci, ali ga je protivnik kontrirao i u padu bio je brži u parteru, gde je Sergeja uhvatio u zahvat držanja. Sergej je pokušao da se izvuče, ali nije uspeo.

U poletarcima imali smo četiri takmičara: Gočić Milorada (do 25 kg), Nikolić Jakova (do 31 kg.), Jugović Marka (do 34 kg.) i Veličković Mihajla (do 38 kg.).

Gočić Milorad je ušao u meč sa velikom željom da baci i bio dosta uspešniji u gardu od Marjanović Dušana iz „Crvene zvede“, ali neodlučnost i slabe pokušaje da baci Miloradov protivnik je iskoristio i sa dva wazarija rešio pitanje pobednika.

Nikolić Jakov je prvi meč protiv Mijanović Nikole iz Novosadskog džudo kluba rešio vrlo brzo u svoju korist ipponom. U drugom meču se sastao sa Popović Vukom iz Omladinskog džudo kluba. Meč je bio u priličnoj meri izjednačen. U jednom trenutku Jakovov protivnik je plasirao tehniku o uči gari, na šta je Jakov seo, a potom se i dočekao na lakat desne ruke. Sudija je dosudio ippon u Vukovu korist. I sam Jakov, kada nam je prišao, rekao je da nije pao na leđa. Pokušali smo da intervenišemo kod glavnog sudije, ali dobili smo odgovor da su pooštrili suđenje. Objasnili smo Jakovu da ovakve situacije ne treba da ga obeshrabre i da zbog njih treba da bude još bolji.

Jugović Marko se jako dobro borio protiv Kovačević Marka iz Partizana iz Velikog mokrog luga. Marko je dao svoj maksimum, bio je dosta borben i konstantno je pokušavao da baci. Protivnik je sredinom meča kontrirao Marka i tako poveo na waza ari. Marko se nije predavao, ali nije uspeo da preokrene rezultat. Čestitke Marku na velikoj borbenosti!

Veličković Mihajlo je prvi meč dobio protiv Jelić Petra iz „Trudbenika“ u zlatnom bodu bacivši ga na waza ari. U drugom meču izgubio je od dosta iskusnijeg Đurović Alekse iz pančevačkog „Dinama“ na ippon.

U poletarkama je blistala Mirosavić Sara (do 25 kg.) osvojivši prvo mesto, gde je u svakom meču do finala rešavala pitanje pobednika u prvom minutu. Prvi meč je dobila ipponom protiv Grković Petre iz beogradskog „Partizana“. U drugom meču je dobila Katonju Milicu iz beočinskog „Cementa“ držanjem u zahvatu, a prethodno ju je bacila na waza ari. U polufinalu se sastala sa Sperleteom Brianom iz Rumunije, koju je takođe bacila prvo na waza ari, a potom uhvatila zahvat. U finalu nije bilo pobednika posle regularnog dela vremena, pa se otišlo u zlatan bod. Sara je za waza ari bila uspešnija od Jovanović Anje iz „Žandarmerije“, i tako rešila pitanje pobednika.

U mlađim pionirima nastupili su Novaković Aleksej i debitant Cvetković Vidak, obojica u kategoriji do 42 kilograma.

Novaković Aleksej prvi meč radio protiv preiskusnog Zubović Matije iz pančevačkog „Dinama“. Jako se dobro borio, ali iskustvo je bilo na strani protivnika. Aleksej je izgubio ipponom.

Cvetković Vidak je na svom prvom nastupu pokazao borbenost i da nema strah da napadne iskusnije protivnike. Ovaj put od njega je bio bolji Jurica Nemanja iz pančevačkog „Dinama“.

Čestitke svim takmičarima na srčanosti i borbenosti!