Prvenstvo Beograda za osnovne i srednje škole 2017, Šumice, 01.03.2017.g.

Podeli sa prijateljima

Na prvenstvu Beograda za osnovne i srednje škole učestvovalo je 566 takmičara džudoa iz 144 škola, u tri uzrasne grupe, od 1-4 razreda, 5-8 razreda osnovnih i 1-4 razreda srednjih škola, a svoje škole iz našeg kluba je predstavljalo 18 takmičara i takmičarki.

U grupi od 1-4 razreda osnovne škole imali smo jednu devojčicu i pet dečaka.

Ivanović Mina (do 38 kg.) je bila standardno dobra, prvi meč je jako dobro odradila, ali je protivnica bila dosta iskusnija i pobedila je Minu bacivši je na waza ari, a u nastavku akcije je uhvatila u zahvat. U meču za treće mesto Mina je tehnikom osoto gari povela na waza ari, a zatim je uhvatila u zahvat i tako osvojila treće mesto.

Nikolić Jakov (do 31 kg.) je prvi meč radio protiv dosta iskusnijeg protivnika, ali Jakovova želja za pobedom je bila presudna. Iako je Jakov poveo na waza ari, protivnik je dvadesetak sekundi pre kraja uspeo da izjednači, pa se ušlo u zlatan bod. Jakov je preveliku želju za pobedom iskoristio i ipponom prošao u sledeće kolo. U drugi meč je dosta opušteno ušao, što je platio porazom. Protivnik ga je spustio u zahvat iz kog Jakov nije uspeo da se izvuče. Kako Jakovov protivnik nije došao do finala, Jakov nije imao više mečeva.

Jugović Marko (do 34 kg.) je imao samo jedan meč u kom je bio jako dobar, protivnika je naterao na dve kazne, i u jednom napadu protivnik je uspeo da ga iskontrira i tako povede na waza ari. Iako je gubio, to ga nije obeshrabrilo, bio je jako dobar i borben Čestitke Marku!

Zdravković Rade (do 38 kg.) je u prvom meču bio i više nego dominantan, pobedivši protivnika sa četiri waza arija. Drugi meč iako je dobro počeo nateravši protivnika na šido, pred kraj je izgubio na ippon. U trećem meču poveo je na waza ari, a potom je opet bacivši protivnika na waza ari uhvatio u nastavku akcije zahvat iz kog protivnik nije mogao da se izvuče. U četvrtom meču Rade je poveo na waza ari, ali je nedugo zatim protivnik izjednačio, pa se tako otišlo u zlatan bod, gde je Rade izgubio na waza ari, što mu je veoma teško palo. Čestitke Radetu na velikoj borbi i želji za dokazivanjem! Ovim porazom Rade je bio sedmi u svojoj kategoriji.

Novaković Aleksej (do 42 kg.) je debitant na takmičenjma i kao debitant osvojio je treće mesto. Prvi meč je rešio waza arijem i zahvatom u parteru, u drugom je izgubio od dosta iskusnijeg borca koji ga je naterao na kaznu u zlatnom bodu. U prvom repasažnom meču pitanje pobednika Aleksej je rešio u svoju korist sa dva waza arija i zahvatom u parteru, da bi mu u meču za treće mesto bio dovoljan waza ari kojim je pobedio protivnika. Čestitke Alekseju!

Čedomir Kostić (do 46 kg.) je bio solidan, dobro je radio, ali mu je nedostajalo i malo sreće. U prvom meču je dosta namučio svog protivnika koji je bio bolji od Čede na waza ari. Kako se Čedin protivnik nije plasirao u finale, tako je i Čeda ostao bez repasažne borbe.

U grupi od 5-8 razreda imali smo dve devojčice: Milanović Tijanu ( do 40 kg.) i Živković Irinu (do 57 kg.), i petoricu dečaka: Pavla Dodevskog (do 46 kg.), Lazara Maksimovića (do 50 kg.), Nemanju Mitrovića (do 50 kg.), Strahinić Mihaila (do 50 kg.) i Đorđa Dodevskog (do 55 kg.),

Tijana Milanović je imala samo jedan meč, protivnicu je naterala na šido i počela je jako dobro da bi u jednom momentu protivnica iskoristila njeno loše kretanje i kaznila je, bacivši je na waza ari. Kako ih je bilo samo dve u kategoriji, Tijana je osvojila drugo mesto.

Irina Živković (57kg), prvi meč je lako dobila iponom. U drugom meču je izgubila od protivnice koja je za klasu ispod nje. Irina je bila treća, pa se i ona plasirala na Državno Školsko Prvenstvo.

Pavle Dodevski je jako dobro počeo meč, imao je gard, dobro se kretao, ali i ovaj put od njega je bio bolji Jovanović Marko. Međutim, Pavlov protivnik je došao do četvrt finala, tako da je Pavle ostao bez daljeg nadmetanja.

Strahinić Mihail je prvi meč rutinski rešio u svoju korist spuštanjem protivnika u parter, gde je uhvatio zahvat iz kog protivnik nije uspeo da se izvuče. U drugom meču se sastao sa klubskim drugom, Maksimović Lazarom koji je bio uspešniji.

Lazar Maksimović je prvi meč rutinski rešio u svoju korist sa dva waza arija i držanjem u zahvatu, u drugom se susreo sa Strahinićem od kog je bio uspešniji za ippon. U trećem je izgubio na ippon. Iako smo uložili prigovor, sudija je ostao pri svojoj odluci, te je Mihail ostao bez daljih borbi, a Lazar je imao borbu za treće mesto. U borbi za treće mesto nije imao energije, a ni volje, pa je protivnik iskoristio njegovo stanje da ga baci na ippon i tako reši pitanje pobednika. Na kraju je zauzeo peto mesto.

Nemanja Mitrović je prvi meč rutinski rešio ipponom u svoju korist. Drugi meč je izgubio na tri kazne u meču koji je bio dosta neizvestan do samog kraja, ali je protivnik na momente bio borbeniji, što je i rezultiralo krajnjim rezultatom. U borbi za treće mesto izgubio je na waza ari, i u generalnom plasmanu bio šesti.

Đorđe Dodevski je prva dva meča rešio rutinski ipponima. U prvom meču protivnika je bacio učimatom na ippon, a u drugom meču je poveo na waza ari, da bi u nastavku akcije uhvatio zahvat iz kog je protivnik uspeo da se izvuče, a potom je uhvatio Đorđa u zahvat iz kog Đorđe nije uspeo da se izvuče. U sledećem meču Đorđev protivnik nije uspeo da pobedi, pa je Đorđe ostao bez daljih mečeva i boljeg plasmana.

U grupi srednjoškolaca nastupali su Lobanov Aleksandra (do 63 kg.), Durutović Vasilisa i Rajković Tijana (do 70 kg.), Bajić Nikola (do 60 kg.) i Šiljak Slađan (do 73 kg.)

Aleksandra Lobanova (63kg), imla je dva meča. U prvom meču je dobro kontrirala protivnicu i završila iponom. U drugom meču, Aleksandra je pala na ipon. Ona je zauzela drugo mesto i plasirala se na državno školsko prvenstvo.

Tijana Rajković (70kg), radila je sa svojom drugaricom iz kluba Vasilisom i izgubila je na ipon. Vasilisa je bila uspešnija za ippon i tako zauzela prvo mesto, dok je Tijani pripalo drugo mesto.

Momci su danas podbacili u potpunosti. Bajić Nikola prvi meč je izgubio od dosta iskusnijeg protivnika kojem je dva waza arija bilo dovoljno da pobedi. Pošto je Nikolin protivnik ušao u finale, Nikola je imao meč za treće mesto. Nikola je ovaj put bio dosta bolji, čak je naterao i protivnika na dva šidoa, ali to je bilo sve što je Nikola uradio. Protivnik je sa dva brza wazarija, a potom držanjem u zahvatu rešio pitanje pobednika.

Šiljak Slađan je dosta opušteno ušao u meč, misleći da će sa lakoćom dobiti protivnika sa kojim se sastaje prvi put. Protivnik je njegovu opuštenost iskoristio Slađanovim lošim ulaskom i sprovođenjem u zahvat, da bi potom plasirao gušenje. Šilji je ostalo samo da preda meč. Kako je njegov protivnik izgubio u sledećem kolu tako je i Slađan ostao bez repasažne borbe.

Ove godine na školskom prvenstvu Beograda osvojeno je sedam medalja. Od toga sve devojčice, njih šest, koje su nastupale, uzele su medalje, a čast dečaka spasao je Novaković Aleksej, inače debitant na takmičenjima. Čestitke svim učesnicima i osvajačima, sa nadom da će biti isto tako uspešni i na školskom prvenstvu države!